Het maximale laadvermogen van een laadpaal
Het maximale laadvermogen van een laadpaal bepaalt samen met het vermogen van de accu hoe snel een auto oplaadt. Dit vermogen wordt bepaald door het aantal fasedraden en de stroomsterkte van de aansluiting.
De meeste laadpalen voor thuis beschikken over een laadvermogen van 3,7 kW of 11 kW. De laadoplossingen van Revolt hebben standaard een laadvermogen van 11 kW of 22 kW, verdeeld over één of twee laadpunten.
Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen?
Je hebt misschien wel eens van de termen 1-fase en 3-fasen gehoord. Maar wat betekenen ze nu precies? Een laadpaal laadt je elektrische auto op met behulp van stroom. Bij een 1-fase laadpaal is er één stroomdraad om de stroom doorheen te sturen, bij 3-fasen zijn dat er drie. Een 3-fase laadpaal heeft meer draden en kan dus meer stroom tegelijk sturen. Daardoor is je auto een stuk sneller opgeladen!
Elke laadpaal werkt op een 1-fase of 3-fasenaansluiting. Welke aansluiting het beste bij jouw situatie past, hangt af twee dingen: het type auto’s en de mogelijkheden binnen de meterkast.
De meeste nieuwe elektrische voertuigen hebben een 3-fasenaansluiting. Veel oudere panden hebben alleen een meterkast met een 1-fasenaansluiting. Heeft jouw meterkast een 1-faseaansluiting? Dan kan de netbeheerder je meterkast verzwaren door een 3-fasenaansluiting te plaatsen.
Benieuwd hoe dit technisch bij jou in elkaar zit? Wij adviseren je graag!
Dynamic load balancing: voorkom overbelasting
Al onze laadpalen hebben een laadvermogen van 11 of 22 kW. Maar niet elke groep in de meterkast kan een maximale stroomsterkte gelijktijdig aan. Wordt er teveel stroom tegelijkertijd gebruikt? Dan kunnen de stoppen doorslaan.
Om dit te voorkomen, kunnen wij de laadpalen voorzien van dynamic load balancing. Hiermee wordt het stroomverbruik op de zaak in de gaten gehouden en weet de laadpaal precies hoeveel capaciteit er over is om de auto’s mee op te laden.
Wordt er bijna teveel stroom gebruikt? Dan wordt het laadvermogen (en dus de laadsnelheid) zelfstandig teruggeschroefd. Op momenten van weinig gebruik wordt dit vervolgens weer opgeschroefd. Zo haal je altijd het maximale uit je capaciteit, zonder overbelasting van het systeem!
Meer weten over dynamic load balancing? Onze experts vertellen je er graag meer over.
Het maximale laadvermogen van een auto
Ook het maximale laadvermogen van de auto heeft invloed op de maximale laadsnelheid. Zo is niet elke auto geschikt voor 3-fasen laden, en kunnen niet alle auto’s met een 3-fasenlader 22 kW laden.
Toch kun je als bedrijf het beste in een 3-fase laadpaal investeren. Want bijna alle auto’s die nu op de markt komen, kunnen met het maximale vermogen van een 3-fase laadpaal laden. Het is simpelweg de nieuwe standaard. Dus wil je een toekomstbestendige laadoplossing waarmee je gasten, klanten en leveranciers de beste service biedt? Dan wil je niet vastzitten aan een snel verouderde 1-fase laadpaal.
Daarnaast kun je een niet-geschikte auto ook gewoon aan een 3-fase laadpaal opladen. Deze laadt dan wel slechts met maximaal een derde van het vermogen van de paal. Dit is gelukkig niet schadelijk voor de accu van je auto. Kies daarom altijd voor een laadpaal die 3-fasen laden mogelijk maakt.
Wat is de laadtijd van mijn auto?
Het maximale laadvermogen van een laadpaal heeft invloed op de laadtijd van een auto. Benieuwd hoe snel jouw auto kan opladen? Gebruik dan de volgende formule:
Het verschil in laadsnelheid tussen een lader op de zaak en snelladen
Snelladen heeft slechts één functie: zo snel mogelijk opladen zodat je weer verder kunt rijden. Daarom hebben snelladers een enorm hoge laadsnelheid. Soms wel 150 tot 350 kW! Deze laders staan vaak in de buurt van restaurants of tankstations.
Op de parkeerplaats van je bedrijf of bij je thuis heb je zulke hoge laadsnelheid vaak niet nodig. Zo laden de Hub en Wall-e bijvoorbeeld tot maximaal 22 kW. Je auto staat hier namelijk vaak uren geparkeerd. Daarnaast is snelladen niet goed voor de gezondheid van je accu. Om je accu zo lang mogelijk gezond te houden, kies je voor laadpalen met lagere laadvermogens.
Kies ik voor 11 kW of 22 kW?
Het kiezen van het laadvermogen lijkt erg eenvoudig: een laadpaal met 22 kW heeft meer vermogen en lijkt daarom de beste keuze. Toch is het slim om goed over je keuze na te denken.
Is je huidige wagenpark bijvoorbeeld niet geschikt voor een laadvermogen van 22 kW (denk aan een Tesla Model 3)? Of hangen de auto’s gedurende de dag aan de lader? Dan volstaat een vermogen van 11 kW.
Aan de andere kant heb je misschien klanten of relaties met auto’s die wél op 22 kW kunnen laden. Of is je personeel tussen afspraken door vaak op kantoor. Dan is het fijn als de auto binnen korte tijd weer goed vol zit.
Welke laadsnelheid je nodig hebt, hangt dus af van verschillende factoren. Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Wij luisteren naar je, helpen je met de inventarisatie en kijken ook direct wat er allemaal mogelijk is. Zo kies jij zeker de laadsnelheid die het beste bij jou past!