15
Dec 2022

Smart charging: je auto slim opladen

Niet alleen je elektrische auto is afhankelijk van grote hoeveelheden stroom, maar ook je bedrijf of woning kunnen niet zonder. Helaas zien we steeds vaker dat het stroomnet overbelast raakt omdat er te weinig elektriciteit beschikbaar is voor alle onze apparaten. Het resultaat? Bij het wegrijden een bijna lege accu, of erger nog, kortsluiting in je laadpaal of meterkast. Omdat we in ons dagelijkse leven steeds meer stroom nodig hebben, moeten we stroom efficiënter leren laden, opslaan en gebruiken. Hoe? Een van de meest veelbelovende oplossingen is ‘smart charging’ technologie. Maar wat houdt slim laden precies in? Lees hieronder wat de term betekent, welke technologie we nu kunnen gebruiken en hoe de toekomst van smart charging eruit ziet. 
Smart charging: je auto slim opladen
Wat is smart charging?

Smart charging, ook wel bekend als ‘slim laden’, is een overkoepelende term voor de intelligente methodes waarmee we elektrisch laden makkelijker, efficiënter en goedkoper maken. In de praktijk stelt slimme oplaadtechnologie ons in staat om zo veel mogelijk auto’s tegelijkertijd te laten opladen, zonder het elektriciteitsnet te overbelasten. Dit brengt met name voordelen tijdens momenten van hoge drukte op het net. Denk bijvoorbeeld aan de ochtenden wanneer alle medewerkers tegelijkertijd op kantoor aankomen en hun auto willen opladen. Op veel plekken in Nederland kan het stroomnet deze drukte niet aan, waardoor je storingen ervaart. Door slimme laadtechnieken te verwerken in onze laadpalen kunnen we deze drukte minimaliseren. Bijvoorbeeld door tijdens zo’n moment van drukte het laden van EV’s met een bijna volle batterij uit te stellen tot de vraag weer afneemt.    

Vandaag slim laden met ‘dynamic load balancing’

De meest gebruikte smart charging techniek van dit moment is dynamic load balancing. Ook met deze techniek voorkom je overbelasting van jouw stroomnetwerk. Dynamic load balancing zorgt ervoor dat de beschikbare energie op het stroomnet eerlijk wordt verdeeld over alle laadpalen op jouw parkeerplaats. De laadpalen communiceren met elkaar via datakabels en weten daardoor hoeveel auto’s tegelijkertijd willen laden en hoeveel stroom nodig is per auto. Op basis van deze data wordt de beschikbare energie gelijkmatig verdeeld over alle EV’s. In de praktijk kan dit een hoop onverwachte kosten schelen, omdat je energieprovider gewoonlijk extra rekent voor stroom tijdens momenten van drukte.

Voorbeeld: load balancing in de praktijk

Bedrijf X heeft een stroomvoorziening van 60 kW uur. Hiervan wordt 24 kW naar het bedrijfsgebouw geloodst. In dit geval blijft nog 36 kW over om alle EV’s op de parkeerplaats op te laden.

Op de parkeerplaats staan 3 EV’s te laden aan laadpalen met een vermogen van max. 11 kW per stuk. Het totale vermogen is 33 kW. Als er een vierde EV bijkomt, bereikt het energienetwerk zijn maximale vermogen en is er niet genoeg vermogen om alle 4 EV’s te laden met 11 kW. In dit geval zorgt load balancing ervoor dat alle EV’s alsnog geladen worden, maar in dit geval met 9 kW.

De volgende stap richting een zelfvoorzienend wagenpark

Wanneer je extra energiebronnen hebt bij je bedrijf, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is het binnenkort mogelijk om deze te koppelen aan laadpalen met smart charging functies. Hierdoor neemt je laadvermogen toe en kan je een eventuele piekbelasting op je stroomnet nog beter opvangen. Schijnt de zon niet voldoende of vangen je zonnepanelen te weinig energie op? Dan valt de laadpaal terug op het reguliere stroomnetwerk.  

Voorbeeld: smart charging voor een zelfvoorzienend wagenpark

Het stroomnetwerk van bedrijf X beschikt nu over zowel 60 kW reguliere capaciteit als zonnepanelen van 60 kW. Het totale beschikbare vermogen voor het wagenpark van 36 kW is daarmee verhoogt naar 96 kW.

De eigenaar wil dat de EV’s alleen worden opgeladen met energie afkomstig van de zonnepanelen. De 3 EV’s laden op met een vermogen van max. 11 kW. Door middel van Dynamic Load Balancing is het zelfs mogelijk om 4 EV’s te laden met een vermogen van 9 kW. Ditmaal worden alleen EV’s opgeladen door de energie van een externe energiebron in plaats van het elektriciteitsnet.

Bidirectioneel laden: toekomstmuziek

Op dit moment kun je alleen nog stroom ‘tanken’ bij een laadpaal. In de aankomende jaren komt hier een techniek bij waarmee je ook energie kunt terugleveren aan het stroomnet. Deze tweezijdige energiestroom wordt bidirectioneel laden genoemd. De potentiële voordelen hiervan voor de gebruiker zijn enorm. Doordat de energie nu beide kanten op stroomt kan een EV worden gebruikt als gigantische batterij. Zo zou je bijvoorbeeld overdag zonne energie in je accu kunnen opslaan en dit ‘s avonds weer gebruiken voor het draaien van de droger. Op den duur kunnen we zelfs stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, wat weer een extra inkomstenbron kan zijn. Met bidirectioneel laden gaan er dus vele deuren open en heb je nog meer controle over je energie. 

Wat kun je zelf doen om slimmer te laden?

Wist je dat de energieprijs toeneemt op het moment dat de vraag toeneemt? Oftewel, hoe drukker het energienetwerk, hoe meer je als afnemer betaalt. Dit betekent dus dat je beter je auto 's nachts kunt opladen, in plaats van om negen uur 's ochtends op kantoor. Een aantal EV’s maken nu al van deze kennis gebruik om jou kosten te besparen. Zo kun je je Tesla instellen om ‘s nachts te beginnen met laden, wanneer het stroomnet rustig is en de tarieven daardoor relatief laag zijn. Toch staat deze technologie nog in de kinderschoenen. Binnen een aantal jaar zal het niveau van controle over het laden vele malen hoger zijn. Neem bijvoorbeeld het koppelen van je accu aan zonnepanelen. Nu is het nog erg lastig om je auto op te laden met zonne energie. Binnen een aantal jaar is dit waarschijnlijk de norm. Zo ben je vanwege smart charging steeds meer zelf in charge over je netwerk en je kosten. 

Meer weten

Benieuwd naar onze alles-in-een-laadoplossingen?

Bekijk onze producten